Alle høns har ret til en fed hønsegård 1

Måske er du så heldig at du kan lade dine høns gå helt frit omkring. Hvis ikke, kender du sikkert problemet med at hønsegården hurtigt går hen og bliver til en ildelugtende muddergård. Det tager ikke en flok høns ret lang tid at forvandle en frodig indhegning til et livløst bombekrater. Og bliver det vådt i vejret over længere tid bliver det hele hurtigt til en gang klam muddersuppe.

Høns er fra naturens hånd udstyret med nogle ordentlige plader af nogle fødder. Meningen er simpelthen at hønsene fra morgen til aften pløjer sig gennem skovbunden med fødderne mens de hapser hvad der dukker frem mellem muld og visne blade. Menuen består af grønne spirer, orme, larver, snegle, frø og nedfaldne frugter og bær. Adfærden er så grundlæggende at kyllingerne allerede få dage gamle instinktivt begynder at kradse i underlaget på nøjagtig samme måde som de voksne høns.

Problemet i en lille hønsegård er at jorden hurtigt bliver trampet så hård at det er svært for hønsene at komme til at skrabe. Og for regnvandet at sive væk.

Løsningen kan måske være en halmgård. Og det er næsten ligeså enkelt som det lyder. Fyld hønsegården med et godt lag halm. Her snakker vi et lag på ca 10 cm når det er trampet lidt ned af hønsene. En gang i mellem fyldes der nyt halm på. Og en enkelt eller to gange om året fjernes det hele og kan bruges som kompost i haven. Efterhånden som halmen nedbrydes kommer den til at minde lidt om spagnum.

Der er flere smarte ting ved halmgården. For det første undgår man som sagt at hønsegården forvandles til en lugtende mudderpøl. Det bryder hverken høns, hønseejere eller naboer sig om og det er nok muligt at det gennem tiden har afskrækket nogen fra at holde høns.

I halmgården nedbrydes halm og hønselort sammen så der opstår en slags komposteffekt. Et samfund af mikroorganismer, regnorme, bænkebiddere mv nedbryder de organiske dele uden den generende lugt man kan møde i muddergården. Det er vigtigt her at sige at for at komposteffekten skal virke må halmen ikke tørre helt ud. En tur med vandkanden i tørre perioder om sommeren kan være en god ide.

For det andet er halmgården en glimrende måde at aktivere sine høns på. Halmen vil blive gennemgået nøje, mange gange dagligt, i jagten på spiselige lækkerier som orme, biller, larver osv. For at stimulere hønsene yderligere kan man strø en håndfuld korn ud en gang i mellem som hønsene kan lede efter.

God fornøjelse med en fed hønsegård!

4 meninger om “Alle høns har ret til en fed hønsegård 1”

 1. Hej.

  Hvis man strør Halm i hønsegården, ligger hønsene så ikke bare sine æg over det hele i hønsegården i stedet for inde i sin redekasse?

  1. Nej. Hønsene foretrækker som regel et lidt huleagtigt sted til at lægge æg uanset hvad underlaget er i hønsegården. Af og til finder man dog æg lagt uden for redekasserne men dette sker lige så ofte i hønsegårde uden halm som med halm.

   MVH Niels Bruun

 2. Hej Der.
  Hvordan lærer man hønse at gå på rede?
  Mine sorte sussex , Kønigsberger,Sperber høns lægger æg alle steder undtagen i redekasserne. Med venlig hilsen
  Torben Schmidt

  1. Hvis hønsene ikke bruger redekasserne er her et par ting du kan prøve at gøre:

   – Hvis hønsene før har brugt redekasserne men er holdt op kan det skyldes utøj. Rens kasserne grundigt og behandl mod utøj, særligt i sprækker og revner hvor især mider kan gemme sig.

   – Prøv at flytte redekassen hvis det er muligt. Der kan være forhold der gør at redekassen er svær at komme til; den sidder for højt, for lavt, i træk eller lignende.

   – Redekasserne kan være for små. Jeg plejer at bruge mål på kasserne på 40x40x40 cm til store racer som sussex mv.

   – Prøv at lægge en håndfuld snydeæg i en af rederne. Høns vil ofte gerne lægge æg i reder der allerede er i brug. Snydeæg kan være kunstige æg af plastik e.lign men f.eks golfbolde kan også bruges.

   MVH Niels Bruun

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.