Chabo

Chabo

Oprindelse

Denne lille særprægede dværghøne er muligvis opstået i det sydlige Kina eller i landene syd herfor. Herfra er den formodentlig omkring 1600-tallet kommet til Japan hvorfra den senere er blevet indført til Europa. En chabo-lignende hane optræder på et hollandsk maleri fra 1660, men om det virkelig er en Chabo eller den først er nået til Europa senere er usikkert. Navnet er japansk og der er noget “hønsenes bonsai” over den lille ultrakortbenede hønserace så man forstår japanernes fascination.

Særlige egenskaber

Chabo er en udpræget prydrace der findes i et utal af variationer. Udover de normale glatfjerede findes der krøllede og silkefjerede. Der kommer jævnligt nye farvevariationer til de over 30 der allerede findes.  Racen trives på ganske lidt plads og er meget velegnet som fritgående da den ikke kan gøre meget skade på græs og blomster med sine bittesmå ben. Den bliver nemt tam og er ideel som kælehøne til børn med sin lille størrelse. Den lægger udmærket med æg der dog er ganske små.

Avl med Chabos er en lille smule kompliceret fordi genet for de meget korte ben er et såkaldt letalgen. Ganske kort sagt betyder det at en del af kyllingefostrene vil dø i ægget inden de klækkes, mens de fleste af de overlevende vil være lavbenede, hvis begge forældrene bærer genet for de lave ben. Hvis kun hønerne er lavbenede og hanen har normale ben, vil kun halvdelen af kyllingerne have korte ben, men til gengæld vil dødeligheden være meget mindre.

Rugning

Chabos har middel rugelyst og nævnes ofte som en god kyllingefører.

Farver

Sort

Sort hvidplettet

Gul sorthalet

Hvid sorthalet

Blå

Blå hvidplettet

Blå-rød

Brun-rød

Gul sort columbia

Gøgefarvet

Mørkegrå

Grå

Lavendel

Perlegrå

Birkegrå

Agerhønefarvet

Rød

Rød hvidplettet

Sølv-grå

Trefarvet

Hvede

Hvid

(ikke alle farver findes i DK)

 

Type: Urdværg

Vægt høne: ca 625 g

Vægt hane: ca 725 g

Æg: ca 30 gram, hvid/creme

Antal æg om året: ca 100-160

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.