Hvornår begynder mine høns at lægge æg?

Der sker en utrolig hurtig forvandling i en kyllings liv fra æg til voksen høne. Fra den kluntet kæmper sig ud af sin trygge æggeskal til den er blevet kønsmoden og selv lægger sit eget første æg går der bare 4-5-6 måneder! Det kan være svært at huske længden af de forskellige perioder i kyllingers første måneder, så her er lidt hjælp til at få de grundlæggende milepæle på plads.

Bemærk dog at der også er andre ting der spiller ind. Hvornår en kylling er varmefri afhænger både af hønserace, foder og temperaturen udenfor og mange høns begynder først at lægge æg med forårets komme selvom de når hønnike-alderen i efterårs- eller vintermånederne.

Tidslinie fra æg til voksen høne.

Få styr på begreberne:

Æg

Høns lægger æg uanset om de går sammen med en hane eller ej. Et befrugtet æg kan ved rugning blive til en kylling på 21 dage. Temperaturen skal holdes konstant på ca 37,5 grader.

Daggammel kylling

Første 12-48 timer – ideelle til transport da kyllinger har “madpakke” med fra ægget og ikke behøver hverken væske eller føde det første døgns tid. Også den alder millioner af hanekyllinger har når de bliver gasset ihjel på industrirugerier.

Slagtekylling – almindelig

5 uger gammel, 34-37 dage gammel

Varmefri kylling

Kan klare sig uden varme fra hønen eller varmelampe el.lign. Omkring 6 ugers alderen, men afhænger meget af hønserace, foderets fedtindhold, årstid mv. Nogen hønseracer f.eks Sussex sætter hurtigt fjer mens andre er længere tid om det. Det er vigtigt at temperaturen hos kyllingerne gradvis sænkes over perioden så de ikke får et “kuldechok”.

Slagtekylling – økologisk

9 uger gammel, 63 dage

Kapun

Kastreret hane. Kastreres omkring 12-ugers alderen for at få kødet til at smage bedre. Kendes mest fra tidligere tider.

Hønnike

Den alder hvor æglægningen begynder. Normalt i ca 18- 26 ugers alderen. Nogen racer er noget længere tid om at begynde, ligesom årstiden (dagslængden, temperaturen, fødeudbudet mv.) også kan have stor betydning for hvornår æglægningen begynder.

Høne

Voksen høne der er begyndt at lægge æg. Fra ca 18-20 ugers alderen og frem. Høns kan blive op 10- 15 år gamle, men lægger flest æg de første par år. Æggene bliver dog ofte lidt større med alderen.

Hane

Voksen kønsmoden hane fra ca 18-20 ugers alderen og frem

Skrukhøne

Voksen høne der holder pause i æglægningen for at ruge på æg. Nogen hønseracer bliver ofte skruk (1-3 gange årligt) mens andre sjældent bliver det. Gode rugehøns kan også ruge andre fugles æg ud. For eksempel æg fra ænder, gæs, perlehøns, fasaner mv.

Kyllingefører eller hønemoder

Høne der fører en flok kyllinger. En god kyllingefører vil forsvare kyllingerne med næb og klør. Lære dem, når de er helt små, at spise. Og når de bliver lidt større at sove på pind mv. Når kyllingerne når en vis alder, vil hønen begynde at distancere sig fra dem indtil de er helt frigjorte.

Suppehøne

Betegner en ældre høne (gerne et par år gammel) der slagtes fordi den efterhånden lægger for få æg. Køddet fra voksne høns er sejt og er bedst brugt sammen med resten af skroget til at koge fond på til suppe eller lignende. Dette er dog også en glimrende måde at anvende hønsegårdens “grå guld” på, hvis man ellers nænner det 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.