Skånsk Blomsterhøne

Skånske blomsterhøns

Oprindelse

En sydsvensk landrace med en karakteristisk prikket fjerdragt. Dens aner kan formodentlig gå helt tilbage til middelalderen eller endnu længere. Næsten forsvundet indtil man sidst i 1980’erne fandt frem til de sidste overlevende eksemplarer i tre små landsbyer i Skåne. Med kun få hundrede individer startede man et genbank-projekt hvor man arbejder på at sikre denne og andre gamle svenske landracer for eftertiden. I 2014 havde man registreret i alt 1592 blomsterhøns fordelt hos 108 hønseholdere i Sverige. Racen findes også efterhånden i et uvist antal udenfor Sverige, blandt andet i Danmark, USA og England.

Særlige egenskaber

Som andre landhønseracer er de skånske blomsterhøns oprindelig opstået gennem naturlig udvælgelse og tilfældigheder. Landhøns er typisk nøjsomme dyr med god sygdomsresistens. Blomsterhønsene er i særlig grad tilpasset et frit liv i det sydsvenske klima, og trives også godt i Danmark. Racens udseende er speciel ved de mange lysplettede fjer på forskelligfarvet baggrund der kan gå fra lys gul over blå, grå og orange til brun og sort. I nogen stammer har især en del af hønerne en fjertop på hovedet.

 

Rugning

Racen beskrives som en nogenlunde rugehøne.

 

Farver

Findes i en frodig blanding af farvemønstre

 

Type: tung

Vægt høne: ca 2,4 kg

Vægt hane: ca 3,7 kg

Æg: ca 60 gram, hvide til cremefarvede

Antal æg om året: ca 155

3 meninger om “Skånsk Blomsterhøne”

  1. Vi har en enkelt blomsterhøne i vores hønsehold, der også tæller wyandotter, la bresse og italiener. Den skånske blomsterhøne hører til blandt de mest omgængelige. Desuden støjer den ikke nævneværdigt.

  2. lyder godt mht. blomsterhønen. ved du evt. hvor man kan køberugeæg fra racen skånsk blomsterhøne?

    mvh. Flemming.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.