Maran

Marans

Oprindelse

En ret ny kombinationsrace fra det vestligste Frankrig. Maran blev skabt omkring 1910-1920. Den var målet at den skulle  levere godt med store æg og samtidig være en fortrinlig kødhøne. Der var i sin tid et meget stort marked for brune æg i England og i dag er racen højt elsket af mange for sine helt mørkebrune æg. Man samlede hvad man havde af egnede høns omkring havnebyen La Rochelle ved den franske atlanterhavskyst. Det var forskellige kamphøns fra Asien og dem krydsede man med racen Langshan.

 

Særlige egenskaber

Maran kom først til Danmark i starten af 1990’erne. Dværgudgaven først i 2009. Begge typer er hurtigt blevet meget populære herhjemme. Maran er nok bedst kendt for sine store ekstremt mørkebrune æg, men man skal være opmærksom på at det kun er den store udgave i de ældste farvetyper (Sort/kobberhalset, gøgespættet, sort m. fl.) der lægger de helt mørke æg.

Maran regnes for en rolig og medgørlig race. Den er hører til de tunge høns og er dermed velegnet som fritgående havehøne. Ægte Marans har fjer på ydersiden af benene og den yderste tå.

 

Rugning

Maran er generelt en udmærket rugehøne der tager sig godt af sine kyllinger

 

Farver

Gøgespættet

Guld/gøgespættet

Sort

Hvid

Birkefarvet

Sort/kobberhalset

Hvedefarvet

Sorthalet kobber

Blå

Blå kobber

Splash

 

Type: tung kombinationsrace

Vægt høne: 2,5 – 3 kg

Vægt hane: 3,5 – 4 kg

Æg: ca 62 gram, mørkt chokoladebrune

Antal æg om året: ca 220

 

Findes også som dværghøne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.